Mklik mączny - Ephestia kühniella Zell. (Anagasta kühniella Zell.)

Mklik mączny jest największym motylem z rodziny omacnicowatych. Motyl osiąga rozpiętość skrzydeł 20-25 mm, długość ciała 10-14 mm. Skrzydła przedniej pary ma barwy szarej z niebieskawym odcieniem, w ich części nasadowej i wierzchołkowej występują poprzeczne, czarne, zygzakowate linie. Tylne skrzydła są szerokie, jasno-szare, z ciemniejszymi żyłkami i obwódką zewnętrzną. Strzępina otaczająca skrzydła jest jaśniejsza niż samo skrzydło. Głowa i tułów motyla są jasno szare. Jaja są owalne,gładkie, mają długość 0,6 mm. Gąsienica osiąga do 20 mm długości, jej ciało pokryte jest delikatnymi włoskami. Przybiera barwę białą, brudno różową lub zielonkawą. Ma ciemną głowę i tarczkę tułowiową. W stadium larwalnym można określić gatunek tego szkodnika na podstawie budowy VIII segmentu gąsienicy. Poczwarka jest barwy brązowej, o długości do 9 mm, spoczywa w mocnym kokonie zbudowanym z przędzy i resztek pokarmu.
Dorosłe motyle nie pobierają pokarmu i są aktywne tylko w nocy. W dzień siedzą nieruchomo na ścianach i opakowaniach produktów spożywczych. W temperaturze pokojowej (18-22oC) żyją około 2 tygodni. Jaja składane są bezpośrednio na produkty pokarmowe lub w ich pobliżu, pojedynczo lub w niewielkich grupach. Samica składa średnio 200 jaj w ciągu swojego życia. Rozwój embrionalny trwa w temperaturze 26oC 4 dni. Gąsienice żerując w pokarmie przędą lepką nić, którą łączą grudki pokarmu w większe bryły. Żerują w warstwie powierzchniowej produktów żywnościowych. W temperaturze 18-20oC żerują 55-70 dni. Po zakończeniu żerowania opuszczają produkt i szukają do przepoczwarczenia trudno dostępnych miejsc, szpar, zgięć w opakowaniach i w nich budują kokony poczwarkowe. Stadium poczwarki w temperaturze pokojowej trwa 17-20 dni. W naszych warunkach klimatycznych w pomieszczeniach nieogrzewanych rozwijają się 2-3 pokolenia, w pomieszczeniach ogrzewanych około 6. Wszystkie stadia rozwojowe szkodnika mklika mącznego są stosunkowo odporne na działanie niskich temperatur.

Gatunek ten poraża najczęściej produkty mączne, pasze, kasze, a także orzechy, suszone warzywa, owoce i grzyby, kakao, nasiona roślin strączkowych i ziarnie zbóż. W Polsce jest bardzo groźnym szkodnikiem występującym pospolicie w młynach, piekarniach i magazynach z produktami przemiału ziarna, sklepach z artykułami spożywczymi. Wyrządza poważne szkody zanieczyszczając produkty spożywcze, uszkadzając sita w młynach oraz zatykając oprzędami przewody maszyn. Mklik mączny jest szkodnikiem głównie strefy klimatu umiarkowanego.